Stanton

3 produkter

Alla varumärken

1950-talet var en tid präglad av omvälvningar, inte minst inom musik- och skivindustrin som upplevde en explosionsartad tillväxt. En ny generation artister med Elvis Presley i spetsen sålde enorma upplagor av varje ny skiva, något som ställde nya krav på material och teknik. De gamla "stenkakorna" försvann och ersattes av singel- och LP-skivor av vinyl. Vinylskivorna var lätttare, mer hållbara och de lät bättre än föregångarna. Och de gick att använda till stereoinspelningar.

Stanton Magnetics, som tillverkat nålar och pickuper sedan 40-talet, stod för flera viktiga tekniska landvinningar avsedda för det nya skivformatet. 1954 lanserade de den första skivnålen som enkelt kunde bytas ut av skivspelarägaren själv. Fyra år senare presenterade de världens första stereopickup, utan tvekan en av HiFi-branschens mest centrala uppfinningar.

Stanton etablerade sig tidigt inom DJ-branschen och ligger idag långt fram när det gäller utvecklandet av mixers, vinylspelare och CD-spelare. Företaget har bred erfarenhet av att blanda traditionell finmekanisk audioteknik med hypermodern digitalteknik. Ett utmärkt exempel är Final Scratch som gör det möjligt att spela upp ljudfilerna i din dator med hjälp två skivspelare och en discomixer. Flera produkter är direkta resultat av Stantons samarbete med några av världens mest väletablerade DJ:s och scratch-artister, bl.a. DJ Scratch (trefaldig DMC World Champion), Armand van Helden och Grammy-vinnaren DJ Roger Sanchez.

Stantons huvudsakliga verksamhet ligger fortfarande inom DJ- och HiFi-området. Företagets kunnande om avancerad kompakt ljudutrustning har emellertid lett till att de sedan ett tjugotal år även tillverkar olika elektroniska komponenter avsedda för kommunikationsbranschen och för medicinsk användning.

Alla produkter från Stanton